צוואות

,קבעו את העתיד שלכם כבר עכשיו
בשיקול דעת ועם עו"ד מומחה

?למה כל כך חשוב לערוך צוואה

למה כל כך חשוב לערוך צוואה

כשאדם לא עורך צוואה בחייו, הירושה תחולק לפי הוראות חוק הירושה שלרוב יוצר מצב בעייתי, ולא פעם מתגלעים מחלוקות בין היורשים.

פנו אליי לא מעט לקוחות אשר שיתפו אותי בסיפורים מסמרי שיער, על משפחות שיחסיהם נפגעו בשל אי הסכמות כאלו ואחרות.

ניקח דוגמא בני זוג, אשר לא ערכו צוואה בחייהם, כשהאחד מהם הולך לעולמו המחצית שלו עוברת בירושה לבן הזוג הנותר בחיים, והמחצית הנותרת עוברת לילדים בחלוקה שווה. במקרה שכזה, בן הזוג שהינו ההורה מוחזק כ”בן ערובה” של ילדו שלו וזקוק להסכמתו על מנת שהירושה של בן הזוג שהלך מן העולם- תעבור אליו.

דוגמא נוספת של בני זוג פרק ב’ כאשר לכל אחד מהם ילדים מפרק א’, לא נישאו אך ניהלו חיים משותפים יחד ומכאן מוגדרים כ”ידועים בציבור”. האחד מהם הלך לעולמו ולא הותיר צוואה בחייו. בת הזוג אשר נותרה בחיים דורשת לקבל את זכויותיה מהירושה. הילדים מתנגדים וכעת יאלצו לנהל מאבק משפטי מולה.

קיומה של הצוואה הייתה מונעת את המחלוקות שכן רצון הנפטר כתוב בצוואה

?אילו סוגים של צוואות ישנן

  1. צוואה בכתב יד– כשמה כן היא, צוואה שנעשית על ידי המצווה בכתב יד. על מנת שלצוואה זאת תהיה תוקף על עורך הצוואה לרשום את תאריך עריכת הצוואה. 

צוואה זאת קשה ליישום כיוון שיש לשים לב לנוסח הצוואה, שהצוואה תהיה ברורה ויהיה בה התייחסות לפרטים רבים. כשיש חוסר, יש קושי לקיימה עם לכתו של עורך הצוואה.

  1. צוואה בעל פה– נקראית גם “צוואה שכיב מרגע”- אפשרית בנסיבות חריגות ובאופן מצטבר, כלומר, שעם קיום שניהן תקוים הצוואה:

(א) על הצוואה להעשות בפני שני עדים השומעים את לשונו של המצווה.

(ב) יש לרשום את דברי המצווה, בציון היום והנסיבות לעשיית הצוואה, בזכרון-דברים שייחתם בידי שני העדים ויופקד על ידיהם אצל רשם לעניני ירושה; רישום, חתימה והפקדה כאמור ייעשו ככל האפשר בסמוך לאחר שניתן לעשותם.

הצוואה בעל פה תהיה בטלה כעבור חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה והמצווה עודנו בחיים.

  1. עריכת צוואה בפניי עדים– זוהי הצוואה הנפוצה והשכיחה ביותר. על צוואה בעדים להיות מאומתת על ידי שני עדים אשר יאשרו בצוואה בחתימתם כי היו עדים לה וכי המצווה הצהיר שזאת היא צוואתו.
  2. עריכת צוואה בפני רשות– המצווה אומר בעל פה או מגיש בעצמו את דברי צוואתו בפני שופט, רשם של בית משפט או רשם לעניני ירושה, או בפני חבר של בית דין דתי. את דברי הצוואה ייקראו בפני המצווה, והוא יצהיר ויאשר שזוהי צוואתו, והשופט, הרשם של בית המשפט, הרשם לעניני ירושה או חבר בית הדין הדתי יאשר על פני הצוואה שהיא נקראה ושהמצווה הצהיר כאמור.
  3. צוואה הדדית– צוואה שנעשית בין בני זוג כשהעקרון המנחה הינו עקרון ההסתמכות.  בצוואה הדדית קובעים השניים כי כאשר אחד מביניהם הולך לעולמו, הבן זוג השני הוא היורש של המחצית שלו, וכאשר שני בני הזוג הולכים לעולמם, הירושה תועבר לילדים- ע”פ החלוקה שהם מחליטים כמפורט בצוואה. ניתן לבטל צוואה הדדית בחיי בני הזוג. במקרה זה, המבקש ימסור הודעה בכתב למצווה האחר על דבר הביטול, ואז תבוטלנה שתי הצוואות.

לשיחת ייעוץ עם עו"ד מומחה

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

שאלות ותשובות נפוצות

האדם נפטר, האם אפשר לבקש לבטל את הצוואה שלו? 

ישנן מספר סיבות בגינן ניתן לבקש לבטל את הצוואה:

  1. בהיעדר כשירות של המצווה– אם יוכח שעורך הצוואה לא היה כשיר בעת עריכתה ומשכך לא הבין ולא יכל גם להבין את טיבה של הצוואה בזמן עריכתה.
  2. השפעה בלתי הוגנת– כאשר יש סברה שהזוכה על פי הצוואה השפיע על המצווה לערוך צוואה לטובתו ובאופן בלתי הגון.
  3. מבחינה צורנית– אם נפל פגם מהותי בצוואה, למשל שהצוואה לא נכתבה בכתב ידו של המצווה, או שהעדים לא היו כשרים, או לא בדקו בפועל האם זו אכן צוואה והאם המצווה מאשר ומבין שהוא חותם על כתב צוואה.

הקו המנחה של בתי המשפט בבואם לדון בבקשה לביטול הצוואה, היא לממש את רצון המצווה ככל שניתן ולעיתים גם אם נפלו פגמים פורמאלים, אין הדבר אומר שהצוואה תבוטל.

עשיתי צוואה והתחרטתי, האם אני יכול לבטל אותה?

בהחלט. אדם יכול לעשות צוואה ומיד אחריה לעשות צוואה אחרת כאשר הקודמת אליה בטלה.

האם ידועים בציבור נחשבים כיורשים?

התשובה היא חיובית.

ידועים בציבור יורשים את בן או בת הזוג שלהם כאילו הם היו נשואים.

לכן, אם אין צוואה המגדירה את חלוקת הירושה, בן או בת הזוג הנותר בחיים, יורש מחצית מכל הרכוש השייך לבן זוגו במקרה של פטירה- כאילו היו נשואים.

במידה וידועים בציבור ערכו הסכם ממון, האם עדיין יש להם זכאות לרשת?

התשובה היא חיובית. הסכם ממון קובע הפרדה רכושית, והוא חל על יחסים רכושיים בין בני הזוג ולא על דיני ירושה ולכן על מנת להגן על הזכויות בירושה- נדרש לערוך צוואה.

אם אין הסכם ממון ויש צוואה, האם הידוע בציבור יכול להתנגד לצוואה?

התשובה חיובית, בן הזוג יכול להגיש תביעה לפסק דין הצהרתי ולטעון לכוונת שיתוף במחצית הרכוש. כמובן שיידרש להוכיח זאת.

אם סמוך למועד הפטירה הידועים בציבור נפרדו, האם יש לבן זוג הנותר בחיים הזכות לרשת?

ככל והאדם שנפטר לא הותיר צוואה, וככל והוכח כי השניים נפרדו קודם למועד הפטירה- אין זכאות לרשת.

יש תקופה מוגדרת לזמן בו נחשבים השניים לידועים בציבור?

התשובה היא שלילית, ולכן חשוב לערוך צוואה מיד עם המעבר לחיים משותפים.

צוואות אימהות יחידניות​

אמהות יחידניות הינן הזרוע המטפל, והמבצע בכל אספקט הנוגע לחיי ילדיהם, הן מטפלות בו באופן עצמאי ונוטלות את האחריות הבלעדית כלפיו וללא בן זוג שותף, ולא פעם מוטרדות מהשאלה מה יקרה אם חלילה ילכו לעולמן? באיזה אופן ומהי הצורה הנכונה ביותר לדאוג לילדם?

כשמדובר בשני בני זוג ההסתברות שמשהו יקרה לשניהם יחד היא יחסית נמוכה, בשונה מאם יחידנית שככל וחלילה תלך מן העולם, מי ישאר לטפל בילדיה?

התשובה לשאלה זאת נחלקת לשניים:

  1. במסמך הבעת רצון יש למנות אפוטרופוס נוסף לילד שכאשר וחלילה במקרה פטירה, יהיה הילד בידיים הטובות בהתאם לבחירת אימו.
  2. יש לערוך צוואה- על הצוואה לכלול הוראות בדבר הטיפול בילד, מבחינת רכוש, וגוף. בצוואה יש לציין הוראות בכתב בדבר אותו האדם אותו היא מבקשת שימנה ביהמ”ש כאפוטרופוס. הדבר לא “תופס” לצורך מינוי אפוטרופוס, אך בית המשפט ייתכן ויתחשב בבואו לקבוע אפוטרופוס לילד.

לשיחת ייעוץ עם עו"ד מומחה

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

מה הלקוחות שלי אומרים עליי

Skip to content